Oppustelig kajak → ALT du skal vide før du køber 🚣

Når du har læst denne – eller dele af denne – artikel, så vil du være i stand til, at kunne tage en nem beslutning om, om en oppustelig kajak er noget for dig, hvorfor du skal vælge én eller ej, hvilken type du skal købe, hvilken kvalitet de findes i, hvordan du bruger den og mange mange andre ting, der er værd at vide.

Indhold og svar i artiklen

Hvad er en oppustelig kajak?

Oppustelige kajakker er kajakker som normalt kan transporteres med hånden ved hjælp af en taske. De er generelt lavet af hypalon (en slags neopren), Nytrylon (et gummieret stof), PVC eller polyurethanbelagt. De kan pumoes op med fod, hånd eller elektriske pumper. De har flere luftkamre og bruger generelt lavtryksluft, næsten altid under 3 psi.

De fleste oppustelige kajakker er bedst egnede til brug på floder og roligt vand. For nylig har nogle producenter tilføjet en indvendig ramme (foldebar) til en multi-sektion oppustelig sit-on-top kajak for at producere en endnu mere sejldygtig båd.

De vigtigste elementer hos en oppustelig kajak er dens bærbarhed, dens holdbarhed, robusthed i white water (de springer ikke hvis de rammer sten) og såp ikke mindst deres nemme opbevaring. Derudover er oppustelige kajakker generelt meget stabile, de har en lille drejningsradius og er nemme at beherske, selvom nogle modeller kræver en større indsats for at padle og er langsommere end traditionelle kajakker.

Fordi oppustelige kajakker ikke er så robuste som traditionelle, hard shell kajakker, har mange mennesker en tendens til at undgå dem. Der er imidlertid sket betydelige fremskridt inden for oppustelig kajak teknologi de seneste år – og de er mærkbare! Glem alt om gummibådene som du kender dem fra legetøjsbutikker og byggemarkederne – de kan ikke sammenlignes.

Hvorfor vælge en oppustelig kajak?

Det varme vejr kommer og måske har du kløe efter, at komme på vandet? Drømmer du om, at ro kajak med familie eller venner uafhængigt? Måske har du transportproblemer med en hardshell kajak? Måske er det opbevaringsproblemer? Har du tænkt på hvad oppustelige kajakker kan tilbyde af muligheder?

En kajak, der er nem at transportere, håndtere og lagre!

Oppustelige kajakker er blevet et ideelt alternativ til familier, der ønsker at ro kajak uden de sædvanlige logistiske vanskeligheder. Det er den oppustelige ækvivalent af “sit-on-top” plastikkajakker, der kan findes på markedet.

Men oppustelige kajakker har mange fordele i forhold til hardshell kajakker.

Først og fremmest er det langt fra at være en kedelig opgave. Det tager ikke lang tid, at pumpe dem (ca. 5 min) ved hjælp af en to-vejs håndpumpe.

En anden vigtig ting er, at transport ikke længere er en hindring. Oppustelige kajakker passer simpelthen ind i bagagerummet på din bil – eller i bussen for den sags skyld. Intet behov for en tagræling og risikoen for at miste din båd under vejs!

Når de er tømt for luft og tilbage i deres taske, optager disse kajakker ikke op meget plads, hvilket gør det nemt at transportere og opbevare dem – to meget afgørende faktorer for mange.

Bemærk: Det er vigtigt at lade din oppustelige kajak tørre, før du folder den sammen. Dette er vigtigt for at forhindre mugudvikling og at holde din kajak i god stand så længe som muligt. Pak den eventuelt sammen umiddelbart efter turen, men pump den let op, når du kommer hjem, så den kan tørre ordenligt. Så holder den nemlig i årevis uden problemer.

Oppustelige kajakker er lette

Ud over at være kompakte, er oppustelige kajakker også meget lettere end de fleste plastikkajakker eller en kano.

En 2-sidet polyethylen kajak vejer mindst 35 kg, mens en oppustelig kajak ikke vil ødelægge din ryg, når du løfter rundt på den. Advanced Elements har kajakker mellem 2,5 og 23 kg – for en toer-kajak!

En perfekt oplevelse på vandet i en let transportable kajak

Du kan padle i lavt vand, mens du er mindre påvirket af strømmen og nyder en god manøvredygtighed.

Undgå de billige oppustelige kajakker, hvis du ønsker et minimum af kvalitet
En anden vigtig ting er, hvordan billige oppustelige kajakker er. Da materialer og teknologi, der anvendes til disse produkter, er billigere end for hardshells, koster de også en hel del mindre.

Begrænsninger ved brug af en oppustelig kajak

En “normale” oppustelig toer-kajak kan bære omkring 150 kg last. Dette er ikke meget, hvis der er to af jer, og du bringer noget udstyr med dig på din dag ud.

Men køber du f.eks. en Advanced Elements toer-kajak, så har den en lasteevne op til 250 kg! Den kan så også laste to voksne og et barn, plus oppakning. Så får du mere plads om bord til udstyr, og du kan også tage et barn med dig i en midterstol.

Entusiaster vil stadig blive tiltrukket af de mange fordele, der tilbydes af oppustelige kajakker (den er praktisk, høj holdbarhed, god pris, nem at transportere osv.). De vil give masser af nydelse og gode udflugter, alene eller sammen med familie eller venner!

Hvad er en oppustelig kajak lavet af?

Disse kajakker er lavet af et tykt og meget bestandigt letvægtsmateriale, de samme materialer, som bruges til flåder og speedbådes luftpontoner.

Takket være dette robuste materiale kan din båd ved fuldt tryk blive næsten lige så stiv som plastikmodellerne. Så du behøver ikke at bekymre dig om bådens skrøbelighed, når du tager ud! Dette materiale punkteres ikke særligt let, men hvis det gør, leveres et brugervenligt reparationssæt med kajakken, når du køber den. Så du kan rent faktisk lave den på farten og sikre at du kan komme hjem og evt. lave den helt perfekt efterfølgende i forhold til, at limen skal tørre osv.

Materialer

De to mest kendte oppustelige kajakmaterialer er PVC/tarpaulin og Hypalon. Der er også et nyere materiale, der bliver brugt nu kaldet Nitrylon. Hver har deres positive og negative evner, og mange har modstående synspunkter, som er bedst at bruge (med hensyn til oppustelige kajakker og andre oppustelige både). De bruges, fordi de alle er ekstremt robuste og holdbare, men nogle mere end andre. Det burde ikke synderligt påvirke dit valg af, hvilken oppustelig kajak du skal købe, men det er interessant at forstå forskellen mellem disse materialer.

Hvad er PVC?

PVC er forkortelsen for polyvinylchlorid.

PVCs egenskaber:

 • Maksimerer holdbarhed, “bærbarhed” og bekvemmelighed af mange produkter.
 • PVC-belagte stoffer kommer i et større udvalg af farver end Hypalon eller neoprenbelagte stoffer.
 • Med rimelig omhu vil PVC holde i meget lang tid.
 • PVC er billigere end Hypalon.
 • PVC kan svejses (giver mulighed for mere solid konstruktion – i modsætning til blot at bruge lim).
 • PVC er let at lappe.

Anvendes som belægning på polyester eller nylon for at øge styrke og være “rivningsresistens”.

Negativt ved PVC:

 • PVC er ikke så resistent overfor kemikalier, benzin, temperaturer, slid og sollys som Hypalon-overtrukne stoffer.
 • UV stråler kan være skadelige for PVC – med en oppustelig båd skal du bruge en UV-beskyttende spray.

Hvad er Hypalon?

Hypalon er en syntetisk gummi, der er patenteret af DuPont.

Hypalons Funktioner:

 • Hypalon vil vare længst ud af noget andet tilsvarende materiale.
 • Har bedre UV-modstand end PVC.
 • Er meget modstandsdygtig overfor miljømæssige faktorer som mug og svamp.
 • Valgt af mange producenter som en udvendig belægning (vil så normalt bruge neopren til at belægge indersiden af ​​båden – neopren er fremragende til at holde på lufttrykket og oliemodstand).
 • Hypalon belægning på polyester eller nylonstof, som også har en indvendig belægning af neopren, er kendt som det mest pålidelige og holdbare oppustelige kajak-stof til rådighed – normalt vil du se, at både, der bruger disse materialer, har garantier på 5 til 10 år.
 • Hypalon-belagte båge anvendes af US Military og Coast Guard.

Negativ ved hypalon:

 • Hypalon er dyrere end mange andre materialer.
 • Hypalon er limet i modsætning til svejset.

Hvad er Nitrylon?

Da der har været mange kontroverser over de skadelige virkninger, som PVC har på miljøet, er nogle producenter begyndt, at udfase brugen af ​​PVC og bruge et meget mere miljøvenligt materiale, Nitrylon i stedet.

Nitrylon er en laminering af nitril syntetisk gummi og naturgummi over 1200-denier, lavt stretch polyesterstof.

Nitrylons egenskaber:

 • Meget punkteringresistent og høj slidstyrke.
 • Stærkere end PVC.
 • Nemmere at lappe end PVC.
 • Performer bedre i koldt vejr.

Negativt ved Nitrylon:

 • Nitrylon kan være tungt, så det er normalt kun brugt på yderkamrene på båden, hvor der vil være mest slidtage.
 • Afsluttende tanker på de forskellige oppustelige kajakmaterialer.
 • Utroligt er der virkelig en hel del kontroverser over de forskellige typer materialer, der anvendes til produktion af oppustelige kajakker og oppustelige både.

Jeg har personligt aldrig haft et problem med PVC-materialet, men jeg forstår de styrker, som de andre materialer tilbyder.

Ligesom mange andre er jeg bekymret for vores miljø, og jeg kan godt lide ideen om at bruge et materiale, der ikke er skadeligt for vores verden eller for vores eget helbred. Det vil være interessant, at se fremskridtene i de kommende år med hensyn til oppustelige kajakmaterialer.

Hvilken kvalitet fåes en oppustelig kajak i?

Når du kigger efter en oppustelig kajak, så er det vigtigt at du ved at pris og kvalitet absolut hænger sammen her!

Du finder kajakkerne i flere forskellige niveauer af kvalitet, men skal de deles op i “mindre god”, “virkelig god” og “top notch”, så skal du vide, at dem som ligger i kategorien “mindre god” kun er til vandleg og intet andet. Vandleg vil sige rent hygge og vandpjask, samt én som ikke holder i årevis – måske endda maks én sæson.

Priserne på en “mindre god” er priser under 2.500 kr og findes som regel i supermarkeder/varehuse, legetøjsbutikker og hos byggemarkeder. De ligner øjensynligt fine kajakker, men bliver de nærstuderet, så kan man se at kvaliteten er lav. Ofte er de meget lidt præcise i deres samlinger og udformning. Vær meget sikker på dit valg, hvis du køber en af disse kajakker, så skal du ikke have de helt store forventninger.

Kategorien “virkelig god” har et prisniveau omkring 3.500 til 4.500 kr og dem kan du have i årevis. De håndtere og styrer godt og er lavet af virkelig godt materiale. De købes i specialbutikker enten online eller offline. Kig for eksempel efter mærker som Advanced Elements, som er et amerikansk absolut top mærke.

“Top notch”-kategorien er de mere specialiserede kajakker. De ligger fra 4.500 kr og op. De er ikke bare produceret af de allerbedste materialer. De er også lavet til, at kunne klare helt specifikke opgaver som for eksempel, at blive brugt til White Water Rafting, som fiskekajak eller bare fart og seriøs motion.

Hvilken kvalitet du skal vælge skal bestemmes ud fra alle de indtryk du får af denne artikel, sammenholdt med dine forventninger til kajakken og forventningerne til brugen af den. Hvad forventer du ganske enkelt af dit køb? Pris og kvalitet hænger i den grad sammen.

Hvad koster en oppustelig kajak?

Lad det være sagt med det samme, der er gigantisk forskel på både typen, funktionerne og priserne på luftkajakker. Du kan ikke udelukkende gå efter priserne og sige, at en billig er dårlig, en mellem-pris er nogenlunde og en dyr og super. Det handler også om, at du får købt en kajak, som passer til dit behov og til den type brug du har.

Prismæssigt ligger de fra 1.500-12.000 kr. Dem til 1.500 køber man typisk i byggemarkeder og forretninger, som ikke har synderligt meget interesse i sport eller viden herom. Og man får hvad man betaler for, ingen tvivl. De holder kort tid og leverer formentlig heller ikke ret godt i den tid de bruges.

De dyreste af slagsen er heller ikke bare almindelige luftkajakker, som er super gode. De vil enten tiltale en ægte eventyrer eller en virkelig kræsen roer. I den dyre ende findes både dem, som er til lange eventyrlige ture med oppakning og dem, som der er til dem, som vil have en kajak der er hurtig, adræt og top lækker.

Du kan se flere lækre oppustelige kajakker hos Sitontop.dk

Kan en oppustelig kajak bruges andet end vandleg og sjov?

JA, det kan den helt bestemt. Det afhænger selvfølgelig meget af kvaliteten og af hvilken type kajak det er.

En kajak købt i et byggemarked er primært henvendt til vandleg. Hvor en kajak købt hos en specialiseret forhandler kan blive brugt mere specifikt til f.eks. fiskeri, motion, ekspeditioner, hygge eller som decideret træning til større events eller som substitut til en hardshell kajak i forskellige situationer.

Kan jeg træne og motionere i en oppustelig kajak?

JA! Det kan du ihvertfald. Selvfølgelig kan du ikke sammenligne en oppustelig kajak direkte med en i glasfiber. Men det kan være et godt alternativ, hvis du enten er ud at rejse, væk fra din opmagasinering, eller klub, eller hvis du bare ikke har plads eller råd til en kajak i glasfiber. Desuden er det langt fra alle og enhver, der bare lige hopper i en glasfiber-kajak. De kræver lidt øvelse. De fleste luftkajakker er mere eftergivne og lettere at håndtere, dog på bekostning af adræthed, stivhed og fart. Men der findes faktisk en del kvalitets luftkajakker, som har indbygget stel og luftkamre, som giver en super let, stiv og adræt kajak. De er super fede og du kan tage dem hele Jorden rundt til fantastiske oplevelser og opbevare dem i en stor taske.

I forhold til decideret motion, så handler det om, at få rørt sig og ikke så meget om hvor hurtig man er. Så her handler det mere om den kvalitet du vil ro i. Som seriøs roer kan du godt bruge en oppustelig kajak til din træning, hvis du ikke har din hardshell kajak ved hånden.

Oppustelig kajak vs. hard shell kajak

Hvad er forskellen på den oppustelige og en hard shell – udover de helt åbentlyse selvfølgelig?

Hard shell fordele:

 • En hard shell er stivere end en soft shell og ligger ofte bedre i vandet og tracker bedre.
 • Hurtigere end de fleste soft shell (antaget at man ikke sammenligner den bedste soft shell mod den billigste hard shell).
 • En hard shell kan ikke punktere, men skader kan være svære at lave. En oppustelig kan lappes på stedet.
 • Stort og bredt udvalg af gode hard shell.
 • Nemt at komme i vandet, når du kommer til din destination.

Hard shell ulemper:

 • Som oftest er de en noget tungere end soft shell. Plastik- og fiberkajakker har en vægt mellem 20 og 30 kg.
 • Den kræver en del plads til opbevaring, enten i hjemmet eller i en klub.
 • Kræver en trailer eller en tagræling for, at kunne blive transporteret.
 • Kræver lidt tid og kan være besværlig, at gøre klar til transporten på traileren eller tagrælingen.
 • Er ofte lidt dyrere end en soft shell – dog ikke i alle tilfælde.
 • Kan være hårde at sidde i eller på.

Soft shell fordele:

 • Lav vægt. De gode ligger på mellem 12 og 18 kg.  2’er-kajakkerne vejer selvsagt lidt mere, omkring 23-25 kg.
 • Nemme at transportere, uanset om du har bil eller ej. Fylder kun en stor sportstaske.
 • Nem at opbevare. Kræver ikke mere plads end en stor sportstaske.
 • Kan tages med på rejser og ture.
 • Behagelig at sidde i.
 • Kan lappes på steder, hvis den skulle gå i stykker (mindre huller forståes)

Soft shell ulemper:

 • De billige kan kun bruges til vandleg.
 • Lasteevnen er ofte lavere på soft shells end hard shells
 • Der findes rigtigt mange billige udgaver, som ikke er meget værd.
 • Er som udgangspunkt langsommere end hard shell kajakker.

Oppustelig kajak til whitewater og rafting

KOMMER SNART

Oppustelig 2er kajak

Det lyder måske utroligt, men de nyere oppustelige 2’er kajakker kan sagtens klare 2-3 personer. De gode kajakker som Advanced Elements kan klare op over 230 kg! Og stadig performe godt på vandet.

Det er i stigende grad blevet populært med 2’er kajakker, da det giver en dejlig følelse af at lave noget sammen. Man er afhængig af hinanden, men man hygger med det. Mange bruger også en 2’er kajak til længere ture eller til “ekspeditioner”. Der er plads til masser af oppakning.

Der kan også monteres spray decks og spray skirts, så man ikke får vand i kajakken. Men det bruges primært i de kolde måneder, da det kan blive noget varmt ellers.

Læs mere om valg af en oppustelig 2er kajak her

Rengøring og vedligehold af en oppustelig kajak

Her er lidt simple tips og tricks til, at rengøre kajakken. Ofte når man ønsker, at pakke kajakken sammen på stranden, ved søen eller åen kan det være svært, at finde den bedste måde at skylle, rense og rengøre den på.

Men i worst case så kan du lægge den våd og beskidt i din transporttaske, men så relativt hurtigt efter du kommer hjem pakke den ud. Og her kommer tricket så, pump noget luft i den og vupti, nu er den nem at skylle og rengøre for skidt, sand og evt. saltvand. Vask og skyl den eventuelt med sæbevand, hvis du vil være ekstra god ved den. Herefter lader du den tørre godt eller tør den af med klude eller håndklæder.

Husk at hvis du bruger kajakken i ferskvand, så behøver du ikke skylle den. Medmindre den er beskidt selvfølgelig. Har du været i saltvand, skal du skylle den grundigt, da salt er hårdt mod stort set alle materialer.

Jeg kan ikke sige nok, hvor vigtigt det er, at du ikke pakke den sammen og lader den ligge sammenpakket og våd. Det giver fugtskader som mug og skimmel.

Det er også en rigtig god idé, at give lynlåsene noget olie, så de ikke sætter sig og/eller ruster.

Kvalitets-kajakker kan holde til virkelig meget af både vind og vejr, så lad være at opbevare dem alt for udsatte af naturens elementer og du ville have din kajak i årevis.

Skal du købe en oppustelig kajak?

Det korte svar er; “Det kommer an på hvad du forventer af en kajak og hvad dit formål er”?

Du skal ikke nødvendigvis sammenligne en hardshell kajak med en oppustelig kajak. De tjener i grove træk hver sit formål.

En hardshell kajak er som regel tungere, men glider bedre gennem vandet. Den kan være nemmere at håndtere. Den er bare ikke ret nem, hverken at transportere, opbevare eller tage med på rejser.

Det er vidt forskellige mennesker, som vælge den ene eller den anden type kajak. De ønsker simpelthen ikke de samme egenskaber.

Udstyr til en oppustelig kajak

KOMMER SNART

Transport af en oppustelig kajak – i bil

KOMMER SNART

Transport af en oppustelig kajak – på gå-ben

KOMMER SNART

Tag din oppustelige kajak med på rejser

KOMMER SNART

[kkstarratings]

Kommentarer og diskution

Copyright & Website engineer Martin Linde

Consent Preferences